Berniaga Sampai Menyembah Di Tengah Jalan! Bahayakan Diri & Orang Lain Demi Lariskan Jualan…

Sudah semestinya kita sebagai pengguna jalanraya biasanya akan sering melihat orang menjual buah atau minuman di persimpangan lampu isyarat, kini giliran penjual tisu pula menjadikannya sebagai ‘port’ untuk mencari rezeki.

Baru-baru ini telah tular sebuah video di aplikasi TikTok menunjukkan seorang penjual tisu duduk dalam keadaan melutut seperti menyembah sebuah kereta Perodua Axia yang berhenti ketika lampu isyarat merah.

Tanpa menyatakan bila rakaman dibuat, kejadian yang dipercayai berlaku di Lembah Klang itu menunjukkan lelaki berkenaan berulang kali ‘menyembah’ di hadapan pintu bahagian pemandu.

Menerusi rakaman berdurasi 19 saat itu, lelaki berusia separuh abad tersebut kelihatan bersujud sebanyak tujuh kali sehingga dahinya menyentuh jalan tar.

Dalam keadaan tercungap-cungap, lelaki berkenaan kemudian bangun dan mengutip beberapa pek tisu yang diletakkan di atas jalan.

Dengan wajah yang penat kerana cuaca panas terik, jelas tergambar kekecewaannya sebelum beralih ke kereta lain untuk mencari pelanggan yang mungkin sudi membeli.

Timbul pelbagai reaksi dalam kalangan netizen yang bersimpati dengan nasib penjual tisu itu dan antara lain menyifatkan ia sebagai tindakan yang membahayakan nyawa.

“Terdesak tu. Ujian untuk kita yang kesejukan aircond dalam kereta. Tak beli pun tak apa, bagi je sedikit yang kita mampu. Boleh bayangkan tak beliau itu ayah kita.

“Niat tak menghalalkan cara. Berniaga kat tengah jalan walaupun lampu isyarat masih merah. Kalau tiba-tiba berlaku kemalangan, orang yang berkenderaan juga yang salah.

“Memang membahayakan, tapi apa salahnya kalau ada insan yang melihatnya membantu supaya beliau tak perlu menyembah untuk dapat bantuan. Minta dijauhi dari terkena diri sendiri, boleh terjadi pada kita bila-bila masa.

“Kasihan tu memang kasihan nak tolong, tapi dalam masa yang sama takut juga tambah-tambah kalau jenis sembah macam ni nak buka tingkap pun tak berani,” antara komen netizen di laman TikTok.

Video :

@malaysianupdatenews Kita nak bersedekah biar ikhlas, tak kisah orang yg meminta tu jujur atau tak, yg penting niat kita bersedekah adalah ikhlas. #malaysianupdate #videoviral #trending #fyp #iklantiktokrm15 ♬ suara asli – BOW STORE – ??????? ?

Dalam pada itu, ada yang memberitahu ia bukan pertama kali lelaki berkenaan menjadikan persimpangan lampu isyarat sebagai lokasi untuk menjual tisu.

“Orang ni tahun lepas selalu duduk di lampu isyarat Chow Kit. Macam ni juga jual tisu. Rata-rata dia pergi rupanya,” katanya.

Baca lagi

Leave a Reply