Lelaki ini walau OKU Tapi Gigih Menolong Kucing Jatuh Dalam Longkang Besar, Ramai Memuji Lelaki OKU Ini…

Meskipun dirinya dalam keadaan terbatas, itu bukanlah halangan bagi seorang lelaki OKU berkerusi roda untuk menyelamatkan seekor kucing yang terjatuh dalam longkang yang besar.

Dalam satu video yang tular yang berdurasi dua minit lima saat itu, sikap prihatin lelaki yang dikenali sebagai Abu Fathiyyaturahma membuatkan ramai tersentuh dan memujinya.

“Pagi tadi masa dalam perjalanan pergi kompleks sukan Likas kami ternampak seekor anak kucing yang terjatuh dalam longkang besar sedang berpaut kuat di dinding longkang dengan basah kuyup entah dari bila lagi dia di situ.

“Saya pun cuba naikkan kucing tu ke atas, Alhamdulillah kami dapat bantu dia naik,” tulisnya di Facebook sehingga menerima ribuan tanda suka.

‘Yang sempurna pun belum tentu buat seperti bro. Tahniah.’ – komen pengguna

Menurut lelaki ini, video yang dikongsikannya adalah dirakam oleh seorang rakannya yang juga merupakan seorang OKU.

“Sahabat saya yang merakam video ni juga seorang OKU pengguna kaki palsu.

“Dia tidak boleh turun untuk selamatkan anak kucing tu jadi saya buat keputusan untuk turun selamatkan anak kucing tu,” katanya lagi.

Perkongsikan tersebut dengan pantas menjadi tular malah turut dimuat naik oleh laman-laman facebook dan akaun media sosial yang lain.

Rata-rata netizen meluahkan rasa kagum dan memuji lelaki ini yang sanggup bersusah payah menyelamatkan nyawa seekor kucing, malah mereka turut menyifatkannya sebagai pencinta haiwan yang sebenar. Antara komen-komen netizen:

“Terbaik… Kekurangan diri bukan penghalang meneruskan kebaikan kepada manusia mahupun haiwan,”

“Terima kasih. Anda seorang insan yang hebat. Walaupun OKU. Hati anda mulia tanpa mengira kepayahan demi menyelamatkan makhluk Allah yang lain.

“Yang sempurna pun belum tentu buat seperti bro. Tahniah.

Semoga kisah abang ini boleh dijadikan inspirasi buat kita semua agar menyayangi dan berusaha menolong makhluk-makhluk lain yang dalam kesusahan.

 

Baca lagi

Leave a Reply