Tak Sanggup Tengok Kawan Berhenti Kelas Kafa, Budak Lelaki Simpan Duit Bayarkan Yuran

Di Facebuk, se0rang bapa berk0ngsi kisah mengenai anaknya yang sanggup membuat simpanan untuk membantu membayar yuran kelas.

Bayar yuran kawan

“SemaIam Yusuf minta RM20, untuk gen4pkan simpanan dia selama sebulan yang dah capai RM80. Tujuannya nak bayarkan yuran kawan. Bulan lepas dia makIumkan se.dih, ada kawan nak berhenti sek0lah petang (kelas KAFA) sebab tak mampu bayar yuran.”

Menurut Nasaie Ismail , anaknya, Yusuf telah memakIumkan mengenai hasrat untuk membantu rakan sebayanya sejak sebuIan yang lalu. Bagaimanapun, Yusuf tidak bercerita Ianjut mengenai latar belakang rakannya itu.

Dalam diam, Yusuf telah mengumpuIkan duit perbelanjaan sek0lah hariannya dan duit yang diberikan 0leh ahli keluarga.

“Dapatlah RM80. Yuran nak dibayar RM100. Alhamdulillah petang ni InsyaAllah Yusuf akan bayarkan yuran untuk kawannya.”

Sebagai bapa, Nasaie meIuahkan rasa gembira melihat anak lelakinya yang berusia 12 tahun itu mempunyai niat murni untuk membantu insan yang memerlukan.

Kadangkala apabila teng0k anak anak sebegini akan menyed4rkan kita bahawa ukuran yang kita letakkan pada setiap anak-anak tidak b0leh sama. Terutamanya dalam akademik. Bukan semua anak anak mempunyai keupayaan yang sama. Tetapi setiap anak anak pastinya dijadikan dengan keIebihan tersendiri yang unik dan perlu diraikan kelebihan tersebut.

Baca lagi

Leave a Reply