Tak Tahu lah apa Nasib Bayi Ini Kalau Ping Pong tiada Disitu. Sekelip Mata Anjing Ini Jadi Kebanggaan

Walaupun kita sekarang hidup dalam zaman era moden, Kes pembuangan bayi makin menjadi, jadi. Baru-baru ni seorang bayi telah ditanam hidup-hidup di Thailand. Apa menariknya, bayi tersebut masih lagi hidup setelah diselamatkan oleh seekor anjing cacat bernama Ping Pong yang sekelip mata telah menjadi anjing kebanggaan kampungnya di timur laut Thailand. Ini adalah susulan daripada kisah dirinya yang telah menyelamatkan seorang bayi lelaki yang telah dikuburkan hidup2 oleh ibunya yang masih lagi dalam lingkungan umur remaja.

Pada hari kejadian, keletah Ping Pong menghidu dan menggali tanah telah menarik perhatian petani kampung Ban Nong Kham, di daerah Cham Phuang, utara timur Bangkok. Menurut pemilik Ping Pong, penggalian anjing itu akhirnya mendedahkan kaki kanak-kanak itu sedikit demi sedikit menyebabkan penduduk tempatan mengangkut bayi itu untuk melihat bayi tu masih hidup atau dah meninggaI dunia.

Seorang gadis berusia 15 tahun telah membuat pengakuan bahawa dia yang menguburkan mayat bayi tu dan didakwa melakukan cubaan membnuh. Dia berkata dia takut akan hukuman dari bapanya kerana mengandung. Keluarga gadis itu berkata mereka akan menjaga bayi itu, yang masih sihat setelah diselamatkan.

Kolonel Kolonel Panuwat Puttakam, polis Cham Phuang, berkata: “Gadis itu sekarang sedang dijaga oleh seorang ahli psikologi dan ibu bapanya kerana dia sangat takut. Dia menyesal apa yang dia lakukan dan berkata dia bertindak dengan dorongan tanpa berfikir panjang. Dia takut ibu bapanya akan mengetahui dia hamil.

Pegawai itu berkata bahawa polis diwajibkan mengenakan dakwaan kepada gadis tersebut dengan cubaan pembnuhan.

Ping Pong yang berusia enam tahun, hanya menggunakan tiga kakinya, telah menarik perhatian komunitinya berikutan aksi menyelamatkan bayi ni. Pemiliknya, Usa Nisaika, 41, berkata dia memelihara anjing itu sejak lahir dan mengesahkan bahawa dia seekor anjing yang sangat baik.

“Saya mendengar anjing menyalak dan bayi menangis di ladang singkong, jadi saya pergi ke sana untuk memeriksa,” katanya kepada media tempatan.

Dia menambah: “Ping Pong dilanggar oleh sebuah kereta, jadi dia kurang upaya. Tetapi saya memeliharanya kerana dia setia dan taat, dan sentiasa membantu saya apabila saya pergi ke ladang untuk menampung lembu saya. Dia disayangi oleh seluruh kampung. Ia menakjubkan dia berjaya menyelamatkan bayi itu. ”

Baca lagi

Leave a Reply