“Tak Terfikir Cari Pengganti.” Besar Jasa Isteri Lahirkan Anak Sampai Dia Lumpuh.

Demi mel4ksanakan t4nggungjawabnya, Muhamad Saiful, 31, yang menetap di Kampung Kok Lintang, Gunung di sini, sanggup b3rhenti kerja di sebuah sy4rikat bek4lan tenaga elektrik untuk memastikan dirinya sentiasa berada di sisi Norfadila yang sudah tidak dapat m3nguruskan dirinya sendiri.

Kini, dia menjaga isterinya, Norfadilla Che Par, 30, yang terl4ntar s4kit selepas melahirkan zuriat sulung mereka kira-kira tiga tahun lalu.

Kasih seorang suami! Apa sekalipun tak pernah terlintas difikiran saya untuk berkahwin lagi atau mencari pengganti isteri sebaliknya akan terus menunggu dia hingga kembali sihat dan menjaganya selagi terdaya,” luah bapa seorang anak, Muhamad Saiful Sudin.

Menurutnya, selain memandikan dan menukar lampin pakai buang, dia juga perlu memberi Norfadila minum susu setiap empat jam sekali.

Berkongsi pengalamannya, dia berjaga sehingga awal pagi bagi menemani isterinya yang kebiasaannya tidur selepas waktu Subuh.

“Isteri saya dalam keadaan baik sebelum dan ketika h4mil, namun dengan tiba-tiba j4ntungnya t3rhenti selama 10 minit sewaktu mel4hirkan anak kami secara p3mb3dahan. Separuh s3l 0t4knya m4ti disebabkan oksig3n tidak sampai dan mvjurlah d0ktor dapat m3nyel4matkannya dengan izin Allah.

Bercerita lanjut, Muhamad Saiful bersyukur kerana tinggal bersama keluarga mentua jadi tidak berseorangan memantau Norfadila walaupun dia sepenuhnya yang menguruskan keperluan isterinya itu.

“Empat bulan isteri saya k0 ma dan Allah saja tahu bagaimana sedihnya saya ketika itu dan syukur sangat apabila dia sedar walaupun tidak boleh bercakap dan perlu menerima raw atan selama empat bulan lagi di hos pital untuk pemantauan,” katanya.

“Sedih memang ada kerana isteri jadi begitu ketika mela hirkan anak dan setahun selepas kami berkahwin.

Anaknya, Muhammad Syahmi yang kini berusia tiga tahun dijaga oleh kakak iparnya, Norhasirah yang tinggal di kampung sebelah.

“Saya juga pernah hilang semangat terutama ketika isteri ko.ma di hos pital kerana melihat keadaannya yang seperti tiada peluang untuk isteri se.dar apatah lagi se.mbuh.

“Bagaimanapun, keluarga yang banyak beri saya kek.uatan dan semangat untuk terus cekal menjaga isteri sehingga kini malah mereka juga membantu daripada segi kewangan kerana saya tidak bekerja.

“Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ada beri elaun sebanyak RM500 tetapi ia tidak cukup kerana perbelanjaan bulanan isteri dianggarkan mencecah RM1,500 dan ia diperlukan bagi membeli lampin pakai buang, bekalan susu untuk setiap tiga hari dan lain-lain lagi,” katanya.

Muhamad Saiful berkata, doktor tidak beri jaminan atau jangkaan tempoh isterinya akan sembuh.

“Isteri mungkin su.kar kembali sihat seperti dulu namun saya tidak akan berp.utus asa malah setiap hari berdoa supaya Allah berinya kesem.buhan dan keaj.aiban iaitu peluang kedua untuk hidup normal.

Menurut Muhamad Saiful, jika pu.lih sekalipun, doktor meminta dia bersiap sedia dengan kea.daan Norfadila yang tidak akan no.rmal seperti biasa.

“Seku.rang-ku.rangnya, saya tidak akan berasa ral.at jika berlaku apa-apa kemudian hari.

“Saya tidak pernah men.yesal ber.henti kerja tiga tahun lalu bagi menjaganya kerana sudah menjadi tang.gungjawab sebagai suami untuk ada di sisinya.

“Saya yakin ada hik.mah di sebalik uj.ian ini jadi re.da dengan apa yang ber.laku dan su.sah atau senang, biarlah kami bersama,” katanya yang masih membawa Norfadila menjalani peme.riksaan di Hos.pital Raja Pere.mpuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu setiap enam bulan sekali.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Baca lagi

Leave a Reply