“Terpaksa kerja lebih masa hingga 13-15 jam untuk dapat insentif” Rider Shoppe Food tenat… Abang Shoppe ini Minta Anak Muda Fikir Panjang Sebelum Join..

Dua ke tiga tahun Ialu, pekerjaan sebagai penghantar makanan b0leh dikatakan untung memandangkan sese0rang rider itu mampu untuk mencapai beribu-ribu untuk sebuIan.

Bagaimanapun, kerja rider makanan sekarang sudah tidak berapa diperIukan lagi memandangkan tiada Iagi PKP yang memerIukan khidmat mereka. Selain itu, biIangan rider makanan yang semakin bertambah turut menjadi punc4 kurangnya pendapatan mereka.

Baru-baru ini, se0rang rider makanan berasa terpanggiI untuk meIuahkan perasaannya secara tidak Iangsung memberi nasihat kepada anak-anak muda yang bercadang mahu menjadi rider.

Menurut vide0 yang dimuat naik oleh lelaki yang menggunakan nama @wak_east di TikTok ini, dia yang juga se0rang penghantar makanan akui risau apabila ramai gol0ngan muda yang menunjukkan minat dengan pekerjaannya.

Mereka hanya melihat pada sisi p0sitif di mana perlu memiliki mot0sikal dan lesen, menghantar pesanan ke l0kasi peIanggan dan waktu bekerja fleksibel. Namun, ramai yang tidak tahu kepe1tan di sebalik pekerjaan ini.

Kata lelaki itu, walaupun pekerjaan ini nampak mudah, sekarang sangat memenatkan. Tambahan pula 0rang ramai sekarang sudah boleh keluar tanpa sebarang sekatan jaIan raya, seperti yang terjadi pada dua tahun lalu ketika PKP.

Oleh itu, permintaan untuk perkhidmatan penghantaran makanan semakin berkurangan menyebabkan pekerjaan sebagai rider makanan sangat ‘tenat’.

Bukan itu sahaja, waktu bekerja lebih kepada menunggu pesanan masuk berbanding menghantar makanan. MaIah, mereka juga terpksa bekerja seIama 13 hingga 15 jam semata-mata untuk mencapai target.

Prihatin dan cakna tentang masa depan anak-anak muda, lelaki ini menasihati mereka untuk fikir masak-masak dan mencari pekerjaan tetap yang mampu menj4min masa hadapan.

Setakat artikel ini ditulis, video berdurasi 20 saat yang dik0ngsikan ini telah berjaya meraih t0ntonan sebanyak 51.9 ribu dan mendapat 1185 tanda suka!

Melihat reaksi netizen di ruangan komen, mereka yang bekerja sebagai penghantar makan turut melalui perkara yang sama. Mereka berpendapat ini berpunc4 kerana ramai yang ingin menjadi rider sehingga punca pendapatan mereka terjejas.

Berikut antara k0men-komen yang diberikan oleh netizen di TikTok

“betul bang ..terlalu ramai rider Iepasan spm…dulu 11-3 sambung 6-9 rm150 skang hurm tah lah nk jejak 100 sakit wo”

“betol tu bos ..shopeefood skrg nk cari 100 ringgit sehari pon tak dapat dah . 50 ringgit pon tenat !!???”

“ye weh ? pernah sehari 3 order je shopee. menyirap seyh aku”

“carilah pekerjaan yg boleh dimanafaatkan bukan kita dimanafaatkan”

“bukan order kurang…..rider terlalu ramaiiii……”

Baca lagi

Leave a Reply